Leie bil? Hva med forsikring?

Det er viktig å huske på forsikringen når man skal leie bil, både i Norge og i utlandet. I de fleste land (Norge inkludert) er visse forsikringer obligatoriske, men det er likevel lurt å sette seg litt inn i hvordan forsikring av leiebil fungerer, så kan man selv ta en kalkulert vurdering av hvorvidt man skal bruke ekstra penger på forsikring på leiebilen i tillegg til den som følger med.

Leiebilforsikringer bruker litt forskjellige navn fra vanlige bilforsikringer, men fordelen med disse navnene er at de er internasjonale, så man trenger ikke å lære seg ulike navn og systemer for hvert enkelt land man skal reise til.
Det er en kjent sak at noen bilutleieselskaper bruker ekstraforsikringer for å presse kunder til å bruke ekstra penger. Noen av disse forsikringene er nokså unødvendige, men mange lar seg likevel presse når de står i skranken og får prakket på seg alle de ulike forsikringene selgeren sier man bør ha. Her kan du lese mer om hvilke forsikringer du faktisk bør ha på leiebilen, og hvilke du kan droppe.

NAF sine tips ved leie av bil

Disse tre leiebilforsikringene må du ha

Det er tre viktige leiebilforsikringen som man uten tvil bør ha når man skal leie bil, uansett hvor i verden man er. I Norge er alle tre obligatoriske for leiebiler, så vi trenger ikke å tenke over dem her til lands, men pass på at du får dem med deg når du leier bil i utlandet.

Third Part Insurance (TPI) er leiebilversjonen av ansvarsforsikring. Denne sørger for at man ikke blir økonomisk ansvarlig for skade på andre personer, eller andre personers eiendom som følge av ulykker, og man slipper dermed å sitte med milliongjeld hvis man skader noen andre slik at de blir uføre.

Collision Damage Waiver (CDW) er ekvivalenten til kaskoforsikring, og selv om mange ikke har dette på private biler må man ha det på leiebil. Dersom man havner i en utforkjøring eller kollisjon er nemlig bilen forsikret, så da sitter man ikke igjen med regningen for en helt ny bil. Som med kaskoforsikring er det som regel en høy egenandel, gjerne på så mye som 15 000kr for en helt vanlig bil.
Den siste leiebilforsikringen man absolutt må ha er Theft Protection (TP). Denne beskytter deg mot økonomiske problemer som følge av tyveri av bil (men ikke eiendeler inne i bilen), men også denne har en nokså høy egenandel.

Guide til leiebilforsikring fra Forbruker Europa

Ekstraforsikringen for leiebil

I tillegg til de helt nødvendige forsikringene, finnes det en rekke andre forsikringer man kan kjøpe sammen med leiebilen. En vanlig forsikring er egenandelsforsikringer hvor man betaler noen hundrelapper for å slippe å betale like mye i egenandel ved kollisjon, utforkjøring og lignende. Hvorvidt man synes dette er en nyttig forsikring eller ikke er opp til hver enkelt, men for de som kommer til å havne i store økonomiske problemer om de må betale egenandel på 15 000kr bør kanskje kjøpe denne for å sikre seg mot denne situasjonen.

Dersom man skal leie bil i USA bør man også vurdere forsikring mot søksmål i form av et utvidet ansvarsforsikring. Noen få andre land har tilsvarende forsikringer, men i mesteparten av verden er disse helt unødvendige. Ellers er det ikke noen leiebilforsikringer som er verken nødvendige eller anbefalte, selv om det selvfølgelig avhenger litt av hvor i verdens man leier, og hvor stor økonomisk risiko man er villig til å ta når man skal leie bil.

Noen kredittkort gir gratis leiebilforsikringer

Det er en del kredittkort som har avtaler med spesifikke leiebilselskap, og hvor brukeren blant annet kan få visse leiebilforsikringer gratis ved å betale med kredittkortet. Det finnes en hel haug ulike kredittkort, så her er det lettest å sjekke om det kortet man selv har tilbyr dette, og betale med kredittkortet hvis det viser seg å stemme.